Posts Tagged ‘perubatan’

Eeee YErk! Pengotornye dia

Ramai yang menganggap bahawa air liur manusia menjijikan dan mengotorkan. Ada pulak 2 yg sengaja meludah kat cni la kat sana la..Sbbnya? Tak tau la napa..Maybe dia ingat air liur diorang tu wangi la kot! Or saje je nak tunjuk diri hebat dengan cara meludah. Tp tu semua terpulanglah..diorang yg rugi..Rugi? Hu2. Memang ramai yg tak tau air liur membawa kepada banyak kelebihan..Betulke? Napa Tak caye? Sebenarnya air liur merupakan ‘Vaksin’ kpd tubuh badan manusia. Protein yg sebenarnya ada di dalam air liur boleh menghalang kita daripada dijangkiti AIDS. Ianya telah dikaji oleh para saintis. Selain itu air liur ini menghalang bacteria ‘jahat’ dari memasuki tubuh badan. Nak tau lagi tak? Sebenarnya air liur kita ni boleh dijadikan diagnosis untuk mengetahui sesuatu penyakit atau untuk mengetahui identity seseorang tanpa mengambil sampel darah atau urine test. Mudah tak kalau kita an nak buat pemeriksaan kesihatan dengan hanya meludah? Sbb air liur kita boleh mengesan kita ni dapat penyakit apa seperti selesema. Selain itu, ia juga dapat mengetahui tahap keseburan wanita. Di mana molekul yg terdapat pada air liur berubah. Nak tak lg tak? Tak semestinya manusia je ada kelebihan camtu..Haiwan pun ada. Air liur tikus dapat membantu pemulihan luka yg terdapat padanya dengan cepat. Air liur semut juga dapat mencairkan struktur darah. Ha..cam2 la lebih kurang berkenaan air liur ni..Caye taak caye tu lu punya hal. Gua dah setle dah g tau ni. CawW


“ The Dirt Not Only Dirt but Curve ”