Archive for My Life

Thanks KoRang!

Ni Nak samBut Tetamu Yng Ke-1000…Thanks..Harap ramai laGi yg Mengunjungi Blog Saye!

Hotty Cafe – Kedai Buku Online

Welcome To Hotty Cafe

Here You Can Buy Many Thing That You Want, With Lowest Price. Remember This Thing Include Original And Second Hand Buddies.

Enjoy Your Shoping Time. Bye!

OPENING SEASONS – September Book Festival

This Month

Get Your Best Books Price Here

الطب النبوى
الطب النبوى

Name : Al-Tib Nabawi

Book Status : Second-Hand

Price : RM18*

Promotion : RM12 (Price For UDM Student Only)

الطب النبوى

Banyak lagi buku2 yang murah2 just click on HottyCafe kat Button sebelah Kiri Anda

Atau

https://sayyidi.wordpress.com/hotty-cafe

last sonG for Today!

Think it? n What u get!

Plz Hayati clip ni n apa yang korang dapat daripadanya? slamat mencuba!

I love Singing very MuCh

Love This Song SO muCh

Death of Love

Yayayayayy…..i’m love you so much, kalau mati pun nak mati same boleh tak sayang! Hu3..Banyak cantik ko punya ayat..that always somebody said when he/she fall in love very much with someone..Tak Caye? try la bercinta. Soalannya perluke semua ayat2 berbunga2 tu? Geli la..What style biasa tak leh ke? Yang dahsyatnya posing kiri kanan sbb nak tunjuk yang dua orang ni best couple la an..Padahal tak sedor orang kutuk sana sini..Isy2 that way la ramai bohsia n cerita bohsia dipasaran! Nak tau sbb apa, ha paling utama sebb warga malaysia ni, terutamanya remaja melayu ni tak tau malu..asyik2 nak couple..Macam bagus n tak macour la an kalau takde benda camtu..Thats why la filem2 melayu banyak tentang orang2 gedik yang syok gila berlakun bab2 cam ni..So apa lagi orang yang menonton ikut serta la agenda2 gila tu..akhirnya berboyot sini sane..Then sape nak jawab, si mamat celaka ni lari goyang kaki, yang merana si berani mati, yang tak sedor2..Ingat jantan tu suka sangat la kat dia. Plz la..selagi tak maju diri tu, tak de ilmu yang cukup tak payah la nak berangan-angan berpasangan..Tak semestinya kene blajar tinggi2, cukup tau hal-hal kehidupan pun dah cukup baik dah..So apa lagi JOM ke masjid sucikan diri dan lengkapkan diri dengan keiamanan yang teguh..Jangan la asyik2 melafaz “JOM KITA ENJOY” nanti dah terbujur sape la yang susah kalau bukan diri sendiri..Betul tak? Then bye2

“Be Shy, n U will Win Ever”

I’m so SOry

Kepada Pembaca setia ‘Aku Pun Punya Perasaan’, episode seterusnya akan bersiaran pada minggu hadapan. Harap maaf jika dua minggu ini tiada episode yang dikeluarkan disebabkan ketidakadaan masa untuk menulisnya. Harap Maaf. THANKS kepada pembaca setia

Short Novel : AKu Pun Punya Perasaan 2

Adaptasi Dari Artikel : “Aku Pun Punya Perasaan”

Second Episode : Bicara Janji Hamparan Kasih

Kata Mak : “Ilmu itu ibarat angin, seringkali ia berlalu. Hanya sesiapa yang inginkannya akan merasai kehadirannya”

Basikalnya diletakkan di tepi pagar sekolah, di situlah semua basikal dikumpulkan. Para pelajar dilarang membawanya di dalam kawasan sekolah. Peraturan itu perlu dipatuhi. Begitu juga peraturan alam, sebagai manusia salah jika kita menyalahi takdir ilahi. Bukankah Allah itu bersifat IRADAH yang bermaksud berkehendak, Allah itu berkehendak melakukan apa sahaja kepada diri kita sebagai hambanya. Allah juga berkehendak melakukan apa sahaja ke atas alam ini. Maka wujudnya perasaan redha iaitu terima seadanya. Itulah yang dinamakan peraturan alam. Tidak boleh kita ingkar dan merintih padanya. Di dalam dunia ini berbagai-bagai bentuk manusia dapat dilihat. Begitu juga dengan diri Airul Lembut! Longlai! Sering kali dilabelkan sebagai Bapuk! Lembut! Pondan!. Tetapi adakah mereka yang dianggap normal ini tahu betapa sedihnya hati mereka yang dilabelkan begitu. Mereka tidak diminta menjadi begitu. Itulah dinamakan kehidupan. Bersyukurlah wahai bangsaku! Tuhan itu maha pengampun.

Langkahnya longlai, seperti selalunya bagai model wanita memperagakan pakaian yang ala-ala berjenama. “Woi bapuk! Dah siap ke belum kerja sekolah semalam? Bak sini aku tengok!” Amar si gemuk yang selalu sahaja tidak menyiapkan kerja sekolahnya dan selalu sahaja mengejek orang lain. Dirinya sendiri pun bukannya sempurna. Lemak keliling pinggang. Inilah sifat manusia, buruk orang dia nampak tetapi keburukan diri sendiri sering dianggap Perfect. Oh manusia mengapa engkau sering lupa yang kita ini diciptakan dari setitis air mani. Kita sama sahaja dari bapa yang satu iaitu Nabi Adam a.s. Tetapi mengapa diri kau masih bongkak di bumi Allah ini. Ingatlah bangsaku! Tuhan itu maha adil.

Amar terus memaksa Airul. Ditolaknya Airul hampir-hampir sahaja terjatuh. “Amar, saya dah siapkan dah. Tapi janganla tolak-tolak saya, sakit tau!” Airul berganjak sedikit ke belakang dari tubuh Amar. “Sakit tau!” ejek Amar kembali. “Kalau dah siap keluarkanla cepat! Buat apa terhegeh-hegeh lagi” sergah Amir. Kerja sekolah yang diberi oleh Cikgu Aida itu bukannya susah sangat sebenarnya. Tetapi disebabkan kelembapan manusia yang bernama Amir, yang tidak mahu berusaha itulah yang menjadikan dirinya sentiasa ketinggalan di dalam pelajaran. Manusia sememangnya dijadikan dengan sifat malas, kerana Allah S.W.T mahu hamba-hambanya berusaha di dalam kehidupan. Sesungguhnya Tuhan mengajar hamba-hambanya bersabar dan tidak mudah berputus asa.

Bersambung : Third Episode – Sudah Takdirku

Salam Kepada Semua, Saya ader Blog baru au! Datanglah..

Http://memota.blogspot.com

Short Novel : “Aku Pun Punya Perasaan”

Adaptasi dari Artikel “Aku Pun Punya Perasaan”

First Episode : Hanya HatiKu yg Tahu

Kata Mak : “Penuhilah diri dengan keikhlasan, kerana ia sering membawa kita kepada kebahagiaan”

Bahagianya hati jika kita selalu diberi kejayaan dan kesempurnaan di dalam diri, tetapi tidak seronoklah hidup di dunia ini jika semua kehidupan itu sentiasa kelihatan sempurna. Lihat bulan di dada langit. Nun jauh, cahayanya terang. Kata orang dulu-dulu “Aku hendak menjadi seperti bulan, cantik dipandang orang”. Bila dilihat di dalam buku, bulan itu tidaklah secantik mana, penuh dengan kawah-kawah besar dan bulat. Tetapi mengapa ramai manusia mahu menjadi sepertinya. Itulah sifat manusia hanya mahu dirinya sentiasa kelihatan indah dan megah dijelingan mata manusia. Tetapi hati, hanya Tuhana sahaja yang tahu. “Siap juga perenggan akhir blogku, harap-harap ramailah yang membacanya” kata hati Nur Amirul Qusyairi yang sememangnya tidak penah lekang dari papan kekunci komputernya. Remaja ini baru sahaja menyiapkan artikel yang berjudul “Diri Pendua” yang menceritakan sikap manusia yang tidak pernah ikhlas di dalam kehidupan. Dua tahun sudah dia bersama laman ilmu yang diciptanya sendiri menggunakan pautan percuma “Wordpress”. Kini warga seisi boleh mengembangkan idea melalui penulisan dan gambaran. Tidak rugi rasanya berkongsi pendapat dan cetusan peribadi diri.
“Airul cepat turun, nanti lambat pula ke sekolah” itulah ungkapan harian yang dikarang oleh ibundanya yang tercinta. Walaupun seorang yang berkejaya, namun keperibadiannya penuh dengan sifat keibuan yang sering menjadi contoh dan tauladan kepada dua orang anaknya. “Baik bu” Airul membalas kembali. Longlai sahaja lagaknya, cara jalannya seperti seorang model, dikepit sedikit langkahnya. “Lembut! Lembut”, ungkapan itulah yang sering menjadi sindiran kepada Airul. Setiap kali, saban hari. Sememangnya lagaknya seperti perempuan, walhal fizikalnya seorang lelaki. Namun itu bukan salahnya, kerana ia dinamakan corak kehidupan. “Hari ni ibu masak apa untuk Airul?” gaya manja. Airul merupakan anak bongsu kepada pasangan En. Mokhtar dan Pn. Mastura Dahlia. Kakak Airul yang kini menjadi seorang pegawai perubatan di HUKM merupakan inspirasi kepadanya untuk terus berjaya di dalam kehidupan. “Bukan mudah mencapai awan di langit, jika burung merpati di daratan pun belum pernah di jinakkan”. Itulah ungkapan yang menjadi nadi kepada diri Airul, jika ditafsirkan ayatnya, sesuatu perkara yang indah dan mustahil bagi setiap manusia lakukannya itu memang sukar diperolehi jika perkara yang mudah pun sukar kita tangani. Di sebabkan itulah, walaupun Airul sering sahaja diejek dan diperli oleh rakan-rakan sekolahnya, namun sedikit pun hatinya tidak menyimpang dengki dan dendam. Sememangnya pada permulaan dia berasa dirinya sangat-sangat hina dan hidupnya sering berhadapan dengan perasaan malu. Namun malu itu sememangnya lumrah, insan yang mempunyai sifat malu merupakan manusia yang bertauliah tinggi. Lihat di lorong-lorong gelap sekitar Kota Kuala Lumpur, hanyir baunya, busuk udaranya tetapi kawasan itulah menjadi habitat para pelacur-pelacur Negara. Mereka tidak mengerti apa itu malu, kerana malu itulah yang membuatkan mereka hilang kekayaan dan kemewahan. “Bu, semalamkan Airul dipilih Cikgu Zulaikha sebagai peserta mewakili sekolah ke Pertandingan Deklamasi Sajak Peringkat Daerah Jempol. Bolehke kalau Airul masuk?” penuh harapan remaja ini. “La..Apa salahnya, Airulkan hebat! Mesti menang punya anak ibu ni.” Anugerah tuhan sememangnya tidak ternilai harganya, itulah kehebatan yang diberikan tuhan kepada manusia. Walaupun ianya bukan seperti mukjizat yang diberikan kepada para nabi, namun kelebihan itu sememangnya besar anugerahnya kepada insan yang bergelar manusia yang diciptakan sebagai hamba. Airul mempunyai bakat di dalam dunia sastera, dia pandai mengarang pantun, mendeklamasikan puisi, mengarang cerpen, artikel dan ilmu seni tari. Sememangnya dia gemar dalam penglibatan yang berkaitan dengan seni. Seni itu halus, sememangnya ianya sesuai di dalam diri insan yang bernama Nur Amirul Qusyairi. “Bu, Airul pergi dulu.” Kasutnya diikat. “Bekal yang ibu buat dah bawa belum?” Pn. Mastura Dahlia sememangnya tidak suka anak-anaknya makan makanan luar. Sebab itulah dia sering memberi bekal kepada Airul. Anaknya yang sulung itu pun disuruhnya masak sendiri. “Dah bu, ada dalam bag ni. Rehat nanti Airul makan ye.” Airul hanya berbasikal ke sekolahnya yang hanya memakan masa selama lima belas minit.

Bersambung : Second Episode – Bicara Janji Hamparan Kasih

« Previous entries